Als je op vakantie gaat naar Peru, moet je ook eens kijken naar het minder bezochte noorden van het land. Peru draait niet alleen om Machu Picchu; er is zoveel meer!
Chachapoyas – Het Spaanse bolwerk
Een van de geheimen van het noorden is Chachapoyas, een van Peru´s oudste steden met een lange geschiedenis en zijn koloniale Spaanse invloed. Deze kleine stad is gelegen in het prachtige noorden van Peru en haar naam is afgeleid van de Chachapoyacuno, een inheems woord dat “berg van mist of bos” betekent. Het werd oorspronkelijk gesticht op 5 september 1538 door Alonso De Alvarado en was de hoofdstad van heel Oost-Peru tijdens de koloniale tijd, omdat het diende als een halteplaats voor expedities bedoeld voor de kolonisatie en verovering van het Amazonewoud.
De stad is vrij geïsoleerd gebleven tot vrij recent toen betere wegen werden aangelegd die de stad verbinden met grote kuststeden zoals Chiclayo, Trujillo en Piura. Het klimaat en de omringende spectaculaire bergketens maken van Chachapoyas een unieke en prachtige bestemming. De koloniale Spaanse invloed is nog steeds duidelijk door het bestaan van grote koloniale herenhuizen met hun rode klei pannendaken, patio’s en houten balkons met hun omliggende boomgaarden en tuinen, en velden met suikerriet en koffie.
Rond Chachapoyas
Er zijn veel bezienswaardigheden voor toeristen in en rond de stad Chachapoyas. De stad heeft drie pleinen die met elkaar verbonden zijn door de Overwinningsstraat, genoemd naar de zegevierende Chachapoyanos die op deze laan door de stad paradeerden na beroemde veldslagen. Het belangrijkste plein in de stad wordt het Sint Anna plein genoemd en is de plaats waar de eerste kerk van de stad werd gebouwd. Historisch gezien vonden op dit plein acht dagen lang stierengevechten plaats tijdens de San Juan de los Indios festiviteiten. In het oosten van de stad ligt het Onafhankelijkheidsplein, waar een monument staat voor de Chachapoyaanse helden van de slag bij de Higos Urco die plaatsvond op 6 juni 1821.
Andere bezienswaardigheden in de buurt van de stad zijn de Cuyana-fontein, die zich bevindt op de heuvel die bekend staat als Luya Urco net ten westen van de stad. Deze fontein is legendarisch omdat hij een in een rots verzonken waterput heeft waaruit Santo Toribo de Mogrovia water kon putten om een einde te maken aan de droogte die de streek teisterde. De fontein wordt ook beschouwd als een liefdesbron, want er wordt gezegd dat een man die uit de fontein drinkt, altijd aantrekkelijk zal zijn voor de vrouwen van de stad. Alles kan met de wanhopige…
De oude citadel van Kuelap
Er zijn ook vele belangrijke archeologische monumenten in de gebieden rond de stad die werden gebouwd door de Chachapoyanen. Sommige daarvan zijn oude stenen citadellen die werden gebouwd op de toppen van de bergen met een indrukwekkend uitzicht en die meer land vrijlieten voor bebouwing. Een mooi voorbeeld van deze citadellen is Kuelap, drie mijl van het dorp Tingo en een uur over de onverharde weg van Chachapoyas.
Kuelap is een kolossaal bouwwerk dat miljoenen kubieke meters steen bevat en waarvan men aanneemt dat de bouw 200 jaar geduurd heeft. De tactische ligging tussen de Maranon- en de Utcubamba-rivier, beide zijrivieren van de machtige Amazone, heeft ertoe bijgedragen dat het bouwwerk er nog steeds staat. Het ligt op 9.843 voet boven de zeespiegel en kan worden bereikt per auto, te paard of via een drie tot vier uur durende voettocht. De hoofdgroep van gebouwen is cirkelvormig met één hoofdtoegangsgang, ontworpen voor maximale veiligheid en verdediging. Binnen de enorme buitenmuren bevinden zich in totaal meer dan 400 gebouwen, waarvan sommige kleine ronde stenen huizen zijn en sommige grotere tot 1.969 voet lang en 66 voet hoog zijn. Vele verdedigingstorens werden strategisch geplaatst rond het complex om de buitenkant en de binnenkant van de citadel te beschermen tegen oude indringers.
De watervallen van Gotca
De watervallen van Gotca, gelegen op enkele uren van Chachapoyas, bleven onbekend tot een expeditie in 2002 onder leiding van Stefan Ziemendorf, een Duitse ingenieur, en een groep Peruaanse ontdekkingsreizigers ze herontdekten. Met een hoogte van 2.532 voet is de Gotca Falls de op twee na hoogste waterval ter wereld als je de twee trappen samen bekijkt. Het landschap is spectaculair en de 3 uur durende wandeling naar het midden van de waterval is zeker de moeite waard, omdat je onder de stortvloed aan de voet van de eerste waterval kunt staan.
De Gotca-watervallen ontstaan doordat de Cocahuayco-rivier van een hoog plateau over een scherpe rotswand stroomt en de eerste drie meter naar beneden valt op een grote richel die de stroom onderbreekt. Het rivierwater kronkelt dan een korte afstand door de vegetatie en valt over de zijkant van de tweede klif om de afdaling naar de basis van de canyon voort te zetten.
Hoewel deze regio relatief nieuw is voor het toerisme, hebben veel Peruaanse reisbureaus tours ontwikkeld voor mensen met interesse in archeologie en gevoel voor avontuur. Een tour door het landschap en de geschiedenis van Peru’s weinig bekende noordelijke regio kan zorgen voor een magische en betoverende vakantie, een die maar weinig mensen de kans hebben gehad om te ervaren.